keskiviikko 27. elokuuta 2008

Kameleontti jatkaa liikehdintää
















Kesäkuun puoluekokouksen jälkeen kirjasin katkeria mietteitä SDP:n lavastetusta uudistumisesta ja puolueen kyvyttömyydestä vastata kovan kapitalismin asettamiin haasteisiin. Kesä on ohi ja on aika tehdä tilannekatsaus.

SDP:stä on nyt sitten näemmä tehty pysyvästi uusi - lisäämällä puolueen nimen eteen sana uusi. Tätä toistetaan tunnollisesti haastatteluista ja paneelikeskusteluista toiseen. Puoluejohto ei ole kuitenkaan jättänyt uuden SDP:n projektia tähän. Nyt on lähdetty kunnallisvaaleja kohti vielä nerokkaammalla idealla: unelmakiertue on käynnistetty.

SDP on painanut pikkuisen läpyskän, jonka kannessa lukee ”Pieni kirja suurista unelmista”. Puolueen puheenjohtajalle voi lähettää lehtimainoksissa mainittuun numeroon tekstiviestin, johon voi kirjata oman unelmansa. Hienoa. 160 merkkiin mahtuu mainiosti hyvinvointivaltio.

Itse en tosin aio sellaista viestiä lähettää. Minä en nimittäin luokittele hyvinvointia unelmaksi, vaan perusoikeudeksi. Tämän pitäisi sosialidemokraattiselle puolueelle olla itsestään selvää. Mutta jälleen kerran: eipä tunnu olevan.

Miten Urpilaisen kovasti mainostama johtava arvopuolue voi olla niin vailla omia näkemyksiä yhteiskunnan tilasta, epäkohdista, pahoinvoinnin syistä ja ratkaisuista niihin puuttumiseksi, että pitää erikseen lähteä kysymään kadulta missä mättää ja mitä tehtäis.

Toinen ongelma on edelleen se, että kaikkien unelmia ei voida toteuttaa. Yhteinen etu ja oman edun tavoittelu eivät ole sovitettavissa, ellei kaikilla sattuisi olemaan se sama unelma kaikkien maailman ihmisten kesken tasan jaetuista resursseista. Ja mehän tiedämme, etteivät asiat näin onnellisesti ole.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että pyritään edistämään kommunikatiivista demokratiaa. Mutta pieni kirja suurista unelmista ja tekstiviesti kännykkään ovat perin heppoisia tapoja edistää demokratian ja kollektiivisen hyvinvoinnin kaltaisia jaloja päämääriä.

7 kommenttia:

Piia Rekilä kirjoitti...

Hyvä Elina

Me muut olemme niin paljon keskinkertaisempia kuin sinä. Ollessani maakunta-avustaja Pohjanmaalla voin sanoa, että ihmisten tarve tulla kuulluksi on valtava. Sitä tarvetta ei poista se, että me kerromme, että tiedämme mikä tässä maassa mättää ja mitä pitää tehdä.

Tilaisuuksissa ihmiset istuivat kuin tulisilla hiilillä odottaen, että milloin se alustus loppuu, jotta voin kertoa sen oman asiani ja ilmaista mielipiteeni. Liian usein se kuitenkin jäi siihen, että "asiantuntijat" paasasivat tilaisuudesa niin pitkään, että yleisöllä jäi liian monta kommenttia sanomatta.

Vaikka olinkin vain kansanedustajan avustaja, niin näin kyllä ihmisten katseista, mitä heille merkitsi, että he lähettivät minun kauttani terveiset eduskuntaan. Tai se, että joku poliittisesti aktiivinen kuunteli heidän tarinansa.

Unelmakiertueeseen liittyviä tekstiviestejä on tullut paljon. Se jo omalta osaltaan kertoo, että tällaiselle toiminnalle on tilaus. Tekstiviesti ei tietenkään ratkaise maailman ongelmia, mutta sillä on oma pieni tärkeä roolinsa. Arkensa keskellä puurtava ihminen voi osallistua tähän projektiin yhdellä tekstiviestillä. On vähän hassua ajatella, että koska maailman ongelmat ovat niin suuria, niin kaikki pienet teot ovat naurettavia. Juuri silloinhan me eniten tarvitsemme niitä pieniä tekoja.

Sosialidemokratiassa on tärkeää muistaa se, että henkiset tarpeemme ovat erilaisia. Se, että tietty toiminta ei palvele tämän blogin ylläpitäjän tarpeita, ei tarkoita etteikö se kuitenkin voisi olla tärkeää.

Elina Aaltio kirjoitti...

Hyvä Piia,

tarkoitukseni ei ollut mitenkään loukata ketään henkilökohtaisesti. Ikävää, jos näin on tapahtunut. Tämän blogin tarkoitus on käydä poliittista keskustelua. Politiikassa ei olla aina samaa mieltä.

Kyse ei ole siitä, etteikö olisi hyvä ja tarpeellista keskustella ihmisten kanssa. On ilahduttavaa, että ihmisillä on kuvaamasi kaltainen into saada äänensä kuuluviin. Olisi toivottavaa, että nämä ihmiset voisivat myös itse osallistua politiikan tekemiseen. Mutta missä vika, kun puolue ei innosta ihmisiä tulemaan mukaan toimintaan?

Unelmakiertueen kritiikki ei ole kohdistettu kehenkään puoluetoimistolla erityisesti. Puolueessamme kaikki kritiikki on tapana leimata pelkästään ylimielisyydeksi. Voi olla, että tällä kertaa syytös on aiheellinen, mutta on silti todella turhauttavaa, että soraääniä kielletään esittämästä.

Miksi minun tarinani on vähempiarvoinen kuultavaksi kuin maakuntakiertueilla vuoroaan odottaneiden? Jos pienituloiset kansaneläkeläiset haluavat kertoa kansanedustajalleen, että heidän rahansa eivät riitä ruokaan ja terveyskeskusjonot ovat liian pitkiä, minä kirjoitan, että hyvinvointivaltiota on järjestelmällisesti purettu. Kyse on täsmälleen samasta asiasta. Sekä se pohjanmaalainen eläkeläinen että minä olemme molemmat tyytymättömiä. Ongelma ei kuitenkaan ratkea kuuntelemalla.

Mehän tiedämme, että pahoinvointi, tuloerot, lastensuojeluongelmat ja terveyserot ovat kasvaneet. Yksittäiset tarinat ovat luonnollisesti kaikki arvokkaita. Ne vahvistavat sen, mikä on jo tiedossa.

Mats kirjoitti...

Elina,

Minusta sinä esität aiheellista ja terävää kritiikkiä. Hyvä näin. Unelmakiertue ei saa olla mikään puoluejohdon asettama standardiratkaisu kaikkiin ongelmiin, jota sitten ei sovi kritisoida koska "tää on nyt meidän juttu piste".

Toisaalta se on mahtavaa jos ihmiset kokevat, että he voivat vaikuttaa lähettämällä tekstareita unelmistaan. Toivottavasti he saavat huomata, että uusi SDP voi myös tarjota substanssia tarvittaessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ränkyti, ränkyti. Hienoa huomata, että kun media lopetti jankkaamisen ja aloitti ulostulojen arvioinnin ja analyysin, jatkaa valistunut nuoriso edelleen vanhalla linjalla! Ilmeisesti substanssissa ollaan niin samanmielisiä, että tikusta on tehtävä asiaa. Huvinsa kullakin, itse olen tyytyväinen Urpilaisen edustamaan linjaan.

- Urpilainen: Maan terveyskeskukset laaturemonttiin
02.09.2008

- Urpilainen: Hallitus unohti perusterveydenhuollon
28.08.2008

- Urpilainen: SDP:n veropolitiikka kannustaa työhön ja ympäristönsuojeluun
12.08.2008

- SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen: Kansanvalta edellyttää toimia äänestysaktiivisuuden nostamiseksi
17.07.2008

- SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen toivoo hallituksen aktivoituvan kansainvälisessä ilmastopolitiikassa
14.07.2008

- SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaatii hallitukselta laaja-alaisia toimia metsäteollisuuden ja työpaikkojen turvaamiseksi
26.06.2008

Elina Aaltio kirjoitti...

Hyvä nimetön toveri,

kommentissasi kuulen jo sadatta kertaa saman viestin, jota monilla puoluetoimistolla ja puoluekoneistossa vaikuttavilla tovereilla on tapana nimenomaan jankuttaa: puoluetta ja puoluejohtoa ei saa kritisoida.

Tiedoksesi: emme elä Neuvostoliitossa, joten yritä kestää. Minä esitän kritiikkiä ja sille perustelut. Mikäli haluat jatkaa keskustelua, kritisoi esittämiäni argumentteja, mutta älä kritiikin esittämistä.

Anonyymi kirjoitti...

"Tiedoksesi: emme elä Neuvostoliitossa, joten yritä kestää."

Sinulla on kuitenkin Marxin kuva blogissa...?

Elina Aaltio kirjoitti...

Hyvä jaaha,

Marxilla ja Neuvostoliitolla on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa. Kannattaa perehtyä asiaan, mikäli tämä tulee sinulle yllätyksenä. Marxin ydinajatus oli vapaus, Neuvostoliitto oli totalitaristinen pakkovalta.