torstai 16. lokakuuta 2008

Tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen Helsingin puolesta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen tässä viikon aikana kuullut varsin tarttuvan mainoksesi Radio Helsingistä useaan otteeseen, onnittelut siitä.

Yksi asia kuitenkin vaivaa. Mitä ihmettä sinulla mahtaa olla yrityshautomoja vastaan? Eikö pienyrittämistä ja uusien ideoiden eteenpäinviemistä pidä mielestäsi tukea? Jos näin, kuinka mielestäsi Helsinkiin luodaan tulevaisuuden työpaikkoja veroja maksamaan?

Ystävällisin terveisin,
Jussi L

Elina Aaltio kirjoitti...

Hyvä Jussi,

mainoksen ideana on kritisoida yleistä oikeistolaista poliittista diskurssia, jossa toistellaan erinäisiä sanapareja ilman että näiden termien käyttäjät itsekään oikeastaan tietävät, mistä puhuvat. Samalla uskotaan näiden sanojen, innovatiivisuuden, dynaamisuuden, tehokkuuden, taikavoimaan, joka jonkinlaisena luonnonlakina johtaa yhteisen hyvän lisääntymiseen. Kuinka moni kuitenkaan on edes ajatellut, mitä tehokkuus sosiaalipalveluiden tuotannossa todella tarkoittaa - palveluiden tavoitteiden todellista saavuttamista vai resurssien leikkausta kustannusten karsimiseksi? Entä yrityshautomot? Mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan? Miten ne lisäävät yksityisyrittäjien edellytyksiä työllistää itsensä ja muita?

Minulla ei ole mitään yrittäjyyttä vastaan. Pienyrittäjien rooli työllistäjinä on arvokas. "Yrityshautomot" kuitenkin liittyvät sellaiseen diskurssiin, jonka tarkoitusperä on kyseenalainen. Puhutaan innovatiivisuudesta. Todellinen luovuus on merkki järjen oikeasta käytöstä. "Innovatiivisuus" on kuitenkin valjastettu uusliberaalin tehokkuus-diskurssin käyttöön, siitä on tullut eufemismi pääoman kasauttamiselle, tuottojen maksimoinnille ja sitä myöten julkisen sektorin purkamiselle.

Minun toiveeni tulevaisuuden Helsingistä on sellainen, että kaupunki työllistää yhä suuremman määrän ihmisiä. Sosiaali- ja terveyssektori on aliresursoitu ja jonot ovat joka palvelussa kohtuuttoman pitkät. Kaupungin on palkattava lisää työntekijöitä tekemään se työ, mikä on välttämätöntä hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lisäksi kaupungin on lisättävä mm. omaa asuntotuotantoa. Tämän tyyppiset julkiset investoinnit luovat työpaikkoja ja siten veronmaksajia.